Page 54 - Maallemuuttajan opas
P. 54
paikallinen mehuasema, joka tekee
sokeroimattomat pastöroidut tuoreme-
hut satokaudella.
Puolukka ja lakka kuulemma säilyvät
sangossa ihan vain pelkästään survomalla
ne omaan mehuunsa. Niitä voi säilyttää
vaikka ulkovarastossa, eikä haittaa vaikka
jäätyisivätkin välillä.
Kuivaaminen
Kuivaaminen on hyvä vaihtoehto, jos
sokerin suuri määrä ei puhuttele. Se on
muussakin mielessä hyvä säilömistapa,
sillä kuivatuissa tuotteissa maku ja
useimmat ravintoaineetkin säilyvät hyvin.
Joidenkin tuotteiden kuivauksessa ei
välttämättä tarvita lainkaan energiaa eikä Ruokaa ja mausteita talven varalle.
tuotteiden varastointikaan sitä kuluta.
Lisäksi kotikuivauksessa ei käytetä
lisäaineita ja tuotteet vievät vähän Kuivaaminen onnistuu ulkona kuivalla
säilytystilaa. ilmalla. Kuivattavat tuotteet levitetään
ritilöitten päälle auringolta suojaan
Kuivata voi melkein mitä vain ruoka- esimerkiksi kevyen harson alle. Sisällä on
aineita. Tavallisimmin kuivataan yrttejä, myös hyviä lämmönlähteitä, joita voi
vihanneksia, sieniä ja marjoja, mutta hyödyntää. Tällaisia paikkoja ovat
myös lihaa ja kalaa voidaan säilöä lämpöpattereiden, jää- ja pakastin-
kuivaamalla. Todella rasvaiset tuotteet kaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin
eivät sovi kuivattavaksi. päällys, keskuslämmityskattilan läheisyys,
saunan jälkilämpö.
Tärkeää on, että paikat ovat puhtaita, ilma
on pölytöntä ja kiertää hyvin. Uuni-
kuivaus onnistuu parhaiten kiertoilma-
uunissa. Luukku on pidettävä raollaan,
jotta kosteus pääsee pois ja lämpötila ei
nouse yli 50 asteen. Kasvikuivureissa
kuivuminen on nopeinta ja tuotteista
tulee laadultaan hyviä. Haittapuolena
voidaan pitää sen energian kulutusta.
51