Page 54 - Maallemuuttajan opas
P. 54

paikallinen mehuasema, joka  tekee
                   sokeroimattomat  pastöroidut tuoreme-
                   hut satokaudella.

                   Puolukka ja lakka kuulemma säilyvät
                   sangossa ihan vain pelkästään survomalla
                   ne omaan mehuunsa. Niitä voi säilyttää
                   vaikka ulkovarastossa, eikä haittaa vaikka
                   jäätyisivätkin välillä.



                   Kuivaaminen

                   Kuivaaminen on hyvä vaihtoehto, jos
                   sokerin suuri määrä ei puhuttele. Se on
                   muussakin mielessä hyvä säilömistapa,
                   sillä  kuivatuissa tuotteissa maku ja
                   useimmat ravintoaineetkin säilyvät hyvin.
                   Joidenkin  tuotteiden kuivauksessa ei
                   välttämättä tarvita lainkaan energiaa eikä   Ruokaa ja mausteita talven varalle.
                   tuotteiden varastointikaan sitä kuluta.
                   Lisäksi  kotikuivauksessa ei käytetä
                   lisäaineita ja  tuotteet  vievät vähän       Kuivaaminen onnistuu ulkona kuivalla
                   säilytystilaa.                               ilmalla. Kuivattavat tuotteet levitetään
                                                                ritilöitten päälle auringolta suojaan
                   Kuivata voi melkein mitä vain ruoka-         esimerkiksi kevyen harson alle. Sisällä on
                   aineita. Tavallisimmin kuivataan yrttejä,    myös hyviä lämmönlähteitä, joita voi
                   vihanneksia, sieniä ja marjoja,  mutta       hyödyntää. Tällaisia  paikkoja ovat
                   myös lihaa ja kalaa  voidaan  säilöä         lämpöpattereiden, jää-  ja pakastin-
                   kuivaamalla.  Todella  rasvaiset tuotteet    kaappien  yläpuoliset tilat, leivinuunin
                   eivät sovi kuivattavaksi.                    päällys, keskuslämmityskattilan läheisyys,

                                                                saunan jälkilämpö.
                                                                Tärkeää on, että paikat ovat puhtaita, ilma
                                                                on pölytöntä ja kiertää hyvin.  Uuni-
                                                                kuivaus onnistuu parhaiten kiertoilma-
                                                                uunissa.  Luukku  on pidettävä  raollaan,
                                                                jotta kosteus pääsee pois ja lämpötila ei
                                                                nouse yli 50 asteen.  Kasvikuivureissa
                                                                kuivuminen on nopeinta ja tuotteista
                                                                tulee laadultaan  hyviä. Haittapuolena
                                                                voidaan pitää sen energian kulutusta.















                                                            51
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59