Page 53 - Maallemuuttajan opas
P. 53

ruokapöydän vastuullinen kalasaalis on       Alla on  Marttojen sivuilta  lainattuna ja
                   suosia  WWF:n Kalaoppaassa  vihreäksi        koottuna tärkeimmät huomioonotettavat
                   merkittyjä kalalajeja. Esimerkiksi lohen ja   seikat.
                   järvilohen vapaa-ajan kalastukseen on
                   määrätty kalastaja- ja vuorokausikohtaiset     Puhtaus on kaiken a ja  o. Säilön-
                   saaliskiintiöt.                                  täastiat tulee puhdistaa ja kuumentaa
                                                                    oikeaoppisesti, jotta ruoka-aineissa
                                                                    olevat ja kaikkialla leijailevat mikro-
                                                                    bit eivät pääse  astioihin mukaan
                                                                    pilaamaan säilykkeitä.
                                                                  Säilykkeet    säilötään   pimeässä,
                                                                    viileässä, kuivassa ja  puhtaassa pai-
                                                                    kassa. Tällainen voi löytyä kylmä-
                                                                    kaapista, kellarista, viileältä ullakolta
                                                                    tai maakellarista.
                                                                  Homeelle päässyt tuote on heitettävä
                                                                    pois, ei riitä että homeen riipii pois.


                                                                Sokerilla säilöminen

                                                                Marjoista ja hedelmistä tehdään hilloja,
                   Erakkorannan Eki on saanut verkoista
                   ison saaliin savustukseen.                   marmeladia  ja mehuja  keittämällä niitä
                                                                tavallisen sokerin kanssa.  Sokeri on
                                                                tärkeä tekijä säilyvyyden kannalta,  sillä
                                                                sokeri sitoo suurimman  osan marjojen
                   Lisäksi ELY-keskukset voivat rajoittaa tai   vedestä ja näin homeiden, hiivojen ja
                   kieltää kalastuksen  alueellisesti, rajoittaa   bakteereiden toiminta  estyy. Pelkän
                   pyydysten    määrää     sekä    asettaa      sokerin   avulla   valmistetut   hillot,
                   saaliskiintiöitä tietyn kalalajin tai -kannan   marmeladit ja hyytelöt säilyvät pitkään,
                   suojelemiseksi. Kaikki kalastusrajoitukset   jopa vuosia, mutta niiden valmistukseen
                   löytyvät osoitteesta kalastusrajoitus.fi.    tarvitaan paljon sokeria  (500  g  -1  kg

                                                                marjakiloa kohti).

                   Ruuan säilöminen ja talven                   Jos haluat vähentää  sokeria, on se
                                                                korvattava jollain säilöntäaineella. Vaikka
                   haasteet                                     marja- ja hedelmämehut ovat erinomaisia

                                                                juomia, valtaosa C-vitamiineista ja
                   Tähän mennessä on varmasti jo käynyt         flavonoideista jää marjamassaan. Esimer-
                   ilmi, että ruokaa tulee vaihtelevasti  eri   kiksi mustaherukan kohdalla mehussa
                   vuodenaikoina.    Satoaikaan tai pyynti-     jäljellä on noin 10 prosenttia  C-vita-
                   aikaan tulee enemmän syötävää kuin           miinia.
                   ehdimme  kuluttaa. Ja sydäntalvella  on      Happamista marjoista voi tehdä  linko-
                   ruuan lähteet kortilla. Siksi  on erityisen   amalla tuoremehuja, jotka säilyvät ilman
                   tärkeää opetella erilaiset  säilöntätavat,   sokeria esimerkiksi pakastamalla. Mar-
                   jotta ruoka  ja  sen ravintoarvot  säilyvät   joista voi myös valmistaa kuumentamatta
                   pilaantumatta.                               raikkaita juomia sitruuna- tai viinihappoa
                                                                käyttämällä.  Tutustumisen arvoinen on




                                                            50
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58