Page 33 - Maallemuuttajan opas
P. 33

luvan tarve.  Käytännöt vaihtelevat          voidaan säilyttää kellarissa roikottamalla
                   kunnittain.                                  katossa olevista lihakoukuista. Omenoiden
                                                                säilytys kellarissa vaatii hyvän tuuletuksen ja
                                                                oman osastonsa. Viinipullot säilytetään

                                                                vaakatasossa viinipullotelineessä ja mehut
                                                                pystyasennossa hyllyillä.”
                                                                Ja    samaisen     blogin    summaus
                                                                ruokamääristä kertoo, miksi maakellarin
                                                                teko voi tulla ajankohtaiseksi, jos haluat
                                                                itse kasvattaa ruuan perheellesi.

                                                                ”Esim.  nelihenkinen perhe kuluttaa vuodessa
                                                                vihanneksia seuraavasti: bataattia 2 laatikkoa,
                                                                endiivejä 10-20  päätä, kaalia n. 30  päätä,
                                                                kaurajuurta tai mustajuurta ½-1 laatikkoa,
                   Maakellarin rakentaminen on hauskaa
                   puuhaa, jos saat päällysmieheksi muu-        kesäkurpitsaa  ja kurpitsoja 30-40 kpl,
                                                                kiinankaalia 20-30 päätä, kyssäkaalia  ½-1
                   rausta taitavan henkilön. Holvikaton
                   tekemiseen tarvitaankin jo timpurin          laatikkoa, lanttuja tai nauriita 1-4 laatikkoa,
                                                                mukulaselleriä ½-1 laatikkoa, palsternakkaa
                   taitoja.                                     1-2 laatikkoa, parsakaalia  10-15, perunoita
                                                                6-14 laatikkoa,  porkkanoita 2-3  laatikkoa,
                                                                punajuuria 1-2 laatikkoa, purjosipulia 15-40
                   Maakellarin idea  perustuu maalämmön         kpl, selleriä 10-20 vartta, sipulia 1-2
                   käyttöön. Talvipakkasilla lämpimän maan      laatikkoa, valkosipulia ½-1 laatikkoa. Tämä
                   sisään rakennettu kellari pysyy pakkasen     on arvio, eri perheissä määrät vaihtelevat.”
                   yläpuolella  ja  kevään  lämpimillä keleillä
                   maa  puolestaan  viilentää sitä.  Syksyllä
                   maakellari täyttyy sadosta ja oikea-
                   aikaiset tuulettamiset valmistavat  sen      Omavarainen ravinto
                   sopivaan lämpötilaan talvea varten.

                   Ennen vanhaan  ennen jääkaappeja
                   kesällä saatettiin kylmyyttä lisätä talvella   Oman ruuan kasvattaminen  parveke-,
                   sahatuilla   jäillä,   joita  säilytettiin   pihamaa-  tai palstaviljelyllä  lisääntyy
                   kesäaikaan    sahanpuruissa   viileässä      kohisten.  Ihmisillä tuntuu heränneen
                   paikassa.                                    halu   olla   lähemmässä    kontaktissa
                                                                ravintoonsa  ja kiinnostus ymmärtää
                   Kyllä äiti tietää  -blogissa  summataan      kasvien elämää  aina  siemenestä satoon
                   hyvin,   mitä   kaikkea   maakellarissa      asti.
                   säilötään
                                                                Matka puutarhaharrastuksesta omavarai-
                   ”Kellarin hyllyillä säilytetään hilloja ja soseita.   seen ruokatuotantoon on kuitenkin pitkä.
                   Alaosassa hyllyjä on laarit juureksille.     Ruuan määrä, joka omien käsien kautta
                   Porkkanalaari on täynnä hiekkaa ja           tulisi saada aikaiseksi, yllättää omavarai-
                   porkkanat säilytettiin hiekassa. Kaalit      suudesta haaveilevan.  Sen  se teki myös
                   nököttävät hyllyillä itsekseen. Säilykkeet ja   minulle. Se vaatii aikaa, tuhteja työtunteja
                   ruokatavarat säilytetään  erillään muista    ja monipuolisia taitoja.
                   tavaroista. Savustettua ja/tai suolattua lihaa





                                                            30
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38