Page 33 - Maallemuuttajan opas
P. 33
luvan tarve. Käytännöt vaihtelevat voidaan säilyttää kellarissa roikottamalla
kunnittain. katossa olevista lihakoukuista. Omenoiden
säilytys kellarissa vaatii hyvän tuuletuksen ja
oman osastonsa. Viinipullot säilytetään
vaakatasossa viinipullotelineessä ja mehut
pystyasennossa hyllyillä.”
Ja samaisen blogin summaus
ruokamääristä kertoo, miksi maakellarin
teko voi tulla ajankohtaiseksi, jos haluat
itse kasvattaa ruuan perheellesi.
”Esim. nelihenkinen perhe kuluttaa vuodessa
vihanneksia seuraavasti: bataattia 2 laatikkoa,
endiivejä 10-20 päätä, kaalia n. 30 päätä,
kaurajuurta tai mustajuurta ½-1 laatikkoa,
Maakellarin rakentaminen on hauskaa
puuhaa, jos saat päällysmieheksi muu- kesäkurpitsaa ja kurpitsoja 30-40 kpl,
kiinankaalia 20-30 päätä, kyssäkaalia ½-1
rausta taitavan henkilön. Holvikaton
tekemiseen tarvitaankin jo timpurin laatikkoa, lanttuja tai nauriita 1-4 laatikkoa,
mukulaselleriä ½-1 laatikkoa, palsternakkaa
taitoja. 1-2 laatikkoa, parsakaalia 10-15, perunoita
6-14 laatikkoa, porkkanoita 2-3 laatikkoa,
punajuuria 1-2 laatikkoa, purjosipulia 15-40
Maakellarin idea perustuu maalämmön kpl, selleriä 10-20 vartta, sipulia 1-2
käyttöön. Talvipakkasilla lämpimän maan laatikkoa, valkosipulia ½-1 laatikkoa. Tämä
sisään rakennettu kellari pysyy pakkasen on arvio, eri perheissä määrät vaihtelevat.”
yläpuolella ja kevään lämpimillä keleillä
maa puolestaan viilentää sitä. Syksyllä
maakellari täyttyy sadosta ja oikea-
aikaiset tuulettamiset valmistavat sen Omavarainen ravinto
sopivaan lämpötilaan talvea varten.
Ennen vanhaan ennen jääkaappeja
kesällä saatettiin kylmyyttä lisätä talvella Oman ruuan kasvattaminen parveke-,
sahatuilla jäillä, joita säilytettiin pihamaa- tai palstaviljelyllä lisääntyy
kesäaikaan sahanpuruissa viileässä kohisten. Ihmisillä tuntuu heränneen
paikassa. halu olla lähemmässä kontaktissa
ravintoonsa ja kiinnostus ymmärtää
Kyllä äiti tietää -blogissa summataan kasvien elämää aina siemenestä satoon
hyvin, mitä kaikkea maakellarissa asti.
säilötään
Matka puutarhaharrastuksesta omavarai-
”Kellarin hyllyillä säilytetään hilloja ja soseita. seen ruokatuotantoon on kuitenkin pitkä.
Alaosassa hyllyjä on laarit juureksille. Ruuan määrä, joka omien käsien kautta
Porkkanalaari on täynnä hiekkaa ja tulisi saada aikaiseksi, yllättää omavarai-
porkkanat säilytettiin hiekassa. Kaalit suudesta haaveilevan. Sen se teki myös
nököttävät hyllyillä itsekseen. Säilykkeet ja minulle. Se vaatii aikaa, tuhteja työtunteja
ruokatavarat säilytetään erillään muista ja monipuolisia taitoja.
tavaroista. Savustettua ja/tai suolattua lihaa
30